Wat zijn nou eerlijke en hoogwaardige supplementen?
1 juni 2021
Afvallen als je ouder wordt gaat steeds lastiger. Je lichaam verandert en het kan voelen alsof het niet het jouwe is. Toch zijn er mogelijkheden om op gewicht te blijven, je moet je lichaam alleen opnieuw leren kennen. Met deze afvallen boven de 40 tips kom jij er wel!
Waarom afvallen boven de 40 een uitdaging is
Wellicht heb je nooit moeite gehad om op gewicht te blijven en begint dit nu ineens je ouder wordt te veranderen. Of misschien ben je zo iemand die altijd al op haar gewicht heeft moeten letten, omdat kijken naar chips en koekjes je al uit je voegen deed groeien. Of je nu nooit met afvallen bezig bent geweest of juist wel – en dat het heel gemakkelijk of altijd al moeizaam ging – wanneer je ouder wordt zal je dit opnieuw uit moeten vinden. Naarmate we ouder worden maakt ons lichaam minder oestrogenen aan. Dit zorgt ervoor dat onze stofwisseling verandert. Je verbrandt hierdoor minder snel calorieën dan voorheen en dit betekent dus dat je minder brandstof nodig hebt. Tegelijkertijd bewegen we vaak minder wanneer we ouder worden en neemt hierdoor spiermassa af. Spiermassa zorgt ervoor dat je lichaam meer calorieën verbrandt. Bij afname van spiermassa heb je dus ook minder calorieën nodig. Kortom, het oestrogeen hormoon neemt af, ons eetpatroon blijft echter vaak hetzelfde. Dit is hét recept voor gewichtstoename. Ook niet onbelangrijk, het verminderde oestrogeen in je lichaam verandert ook nog eens je hormoonhuishouding. Voor sommige dames leidt dit tot flinke verwarring over hun lichaam.
10 tips voor afvallen boven de 40
Omdat afvallen boven de 40 niet van een leien dakje gaat, hebben we 10 zaken op een rij gezet die afvallen wanneer je ouder wordt bevorderen.
1. Laat hoe het vroeger ging los
Vroeger is voorbij. Je lichaam verandert. Dat geldt niet alleen voor jou, maar voor ons allemaal. Wanneer je blijft hangen in hoe je lichaam reageerde op je aanpak van vroeger, dan blijf je ontevreden over het resultaat. De aanpak van vroeger werkt namelijk niet meer. Dat betekent dat je in een fase van experimenteren komt. Waar reageert je lichaam nu op: welke manieren van beweging en welke soorten voeding. Onderzoek het zonder verwachtingen, zodat je teleurstellingen voorkomt. Praat er over met vriendinnen en leer van hen, pas dingen toe op jezelf en kom zo stapje voor stapje dichterbij wat in deze nieuwe wereld voor jou werkt.
2. Lees je in op welk lichaamstype je hebt
Er zijn verschillende methoden die lichaamstypen omschrijven en op basis daarvan voeding en eetpatronen definiëren. Dit is ontzettend interessant om meer over je lichaam te leren, zeker wanneer het ouder wordt. In de fitneswereld worden de lichaamstypen endomorph, ectomorph en mesomorph onderscheiden. Voor elk lichaamstype worden adviezen en tips gegeven omtrent voeding en beweging. In de ayurvedische wereld worden de drie lichaamstypen (dosha’s) onderverdeeld in vata, pitta en kapah. Deze drie verschillende typen zijn opgebouwd uit fysiologische processen en bepalen onder andere voedingsbenodigdheden en individuele constitutie.
3. Verander je eetgewoonten
Wellicht kon je altijd eten wat je wilde zonder een grammetje aan te komen, maar die tijden zijn voorbij. Het is belangrijk om opnieuw te onderzoeken waar je lichaam op reageert. Misschien is je lichaam zo veranderd dat een koolhydraatrijke maaltijd niet meer drie keer per dag past, maar beperkt moet worden tot één per dag. Koken met pakjes en zakjes waar allerlei onbekende ingrediënten inzitten kan ook leiden tot gewichtstoename. Ook hier geldt weer, experimenteer en leer je lichaam opnieuw kennen.
4. Blijf in beweging
Doordat je lichaam dus minder oestrogenen aanmaakt, verbrand je minder en heeft het lichaam minder brandstof nodig. Wil je toch lekker door blijven eten op de manier zoals je dat altijd deed, zorg dan dat je in beweging blijft. Teamsporten, fitness, zwemmen, fietsen, wandelen of yoga: kies iets wat je leuk vindt en blijf dit consequent doen. Zeker als je een zittend beroep hebt is het slim om elke dag iets actiefs te doen.
5. Leer te luisteren naar je lichaam
Je lichaam vertelt je precies wat je nodig hebt, je moet alleen wel goed luisteren. Het luisteren naar onze lichaamssignalen is niet iets waar we vaak stil bij staan. Zo is een dagje minder energie hebben voor velen geen reden om afspraken af te zeggen. Dit terwijl het toch een heel duidelijk teken van je lichaam is dat het iets van je nodig heeft. Leren luisteren naar je lichaam is echt key om het opnieuw te leren kennen. En als je dan merkt dat je juist meer rust nodig hebt, of meer water moet drinken of juist in beweging moet komen: geef daar dan gehoor aan.
6. Leer mindful te eten en verklein hierdoor je porties
Kleinere porties eten is voor velen dé oplossing. Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Zeker als je gewend bent een tweede keer op te scheppen. Wat erg goed werkt is om jezelf te trainen mindful te eten. Dat betekent heel bewust je eten consumeren. Geen afleidingen van telefoon of televisie, maar er echt voor gaan zitten in alle rust en elke hap heel bewust naar binnen te brengen. Vraag jezelf bij alles wat je eet of je het uit gewoonte eet of dat je lichaam het ook daadwerkelijk nodig heeft. Kauw je eten rustig, zo’n 25 keer per hap, zodat je hersenen het ‘ik zit vol’ seintje sneller ontvangt.
7. Eet onbewerkt voedsel
Zojuist stipten we het al even aan, beperk je inname bewerkte voedingsmiddelen. Pakjes en zakjes zitten boordevol toevoegingen waarvan je lichaam ze niet nodig hebben. Afvallen boven de 40 betekent niet alleen de moeite te nemen je lichaam opnieuw te leren kennen, maar ook tijd nemen om je maaltijden te bereiden. In onze ervaring is onbewerkt voedsel eten een hele goede manier om je lichaam beter te leren kennen. Je weet immers precies wat je erin stopt, omdat je alles zelf gesneden en bereid hebt.
8. Werk aan je mindset
Afvallen en diëten betekent voor veel mensen werken aan je mindset. Je kunt wel een dieet volgen en calorieën tellen, maar als je een blijvende verandering wilt zien zal je moeten veranderen hoe je naar dingen kijkt. Dat betekent dus je leefstijl onder de loep nemen. Afvallen als je ouder wordt is niet veel anders. Zoals gezegd moet je je lichaam opnieuw leren kennen en daarmee moet je oude patronen loslaten en accepteren dat dingen vanaf nu anders gaan. Dit is allemaal mindset.
9. Beperk stress in je leven
Stress heeft invloed op je gewicht. Sommige mensen kunnen er niet van eten en vallen af, anderen grijpen juist naar eten en komen aan. Wanneer je ouder wordt veranderd ook de werking van het stresshormoon, cortisol, in je lichaam. Dit resulteert vaak in het vasthouden van vet rondom de buik: een uitdaging die veel voorkomt bij afvallen boven de 40. Eén van de grootste veroorzakers hiervan is dus stress. Zorg voor voldoende ontspanning. Dit staat weer in verbinding met het leren luisteren naar je lichaam.
10. Zorg voor voldoende slaap
De hekkensluiter van deze lijst met tips voor afvallen als je ouder wordt is zorgen voor voldoende slaap. Wanneer je slaapt herstelt je lichaam zich. Helemaal als je 40 bent raken je eetlust en hongerhormonen ontregeld. Met voldoende slaap geef je je lichaam rust om te herstellen en bij te komen van al deze veranderingen. Een gouden tip is om je mobiel en laptop na 20:00 uit te zetten. Het blauwe licht van deze apparaten zorgt er namelijk voor dat je minder goed slaapt. Net als alcohol trouwens.
Afvallen boven de 40 met Natural Woman Care
Gelukkig hebben wij natuurlijk ook mooie producten waardoor je de kilo’s sneller kwijt raakt. Wat dacht je van de Fatburner: met groene thee, Rode peper, Banabablad en druivenpit. Dit is een natuurlijke vetverbrander die de energiestofwisseling stimuleert, zonder een vervelend opgejaagd gevoel!
Maar we hebben ook deze fijne druppels met Ilex Paraguariensis ter ondersteuning van de vetstofwisseling en behoud van je ideale gewicht.
Wil je weten welke het beste bij je past? Neem gerust contact met ons op!